Anul trecut de Craciun nu am apucat sa scriu reteta pe blog, asa ca anul asta m-am trezit cu noapte-n cap sa fac poze la prajitura inainte sa ne pornim la drum spre ai mei. Reteta de anul trecut a fost Buche de Noel (Buturuga de Craciun) cu ciocolata neagra, insa de data asta m-au inspirat mai tare aromele de sarbatori si a iesit o “buturuga” cu gust de turta dulce.
Din dorinta de a avea un Craciun cu zapada, am decorat rulada cu ciocolata alba. Nu-s eu experta in decoruri, dar sunt chiar multumita de ce a iesit 😀 .
Ingrediente
- Blat (pentru tava 30cm x 40cm)
5 oua
200g zahar brun
2 linguri miere
4 linguri mascarpone (~70g)
150g faina
1 + 1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita scortisoara pudra
2 lingurite ghimbir macinat
1/4 lingurita cuisoare macinate
un praf de nucsoara macinata
un praf de sare
- Crema
400ml frisca lichida
2 linguri zahar vanilinat
180g mascarpone
- Decor (scoarta de copac)
150g ciocolata alba
Instructiuni
- Blat
- Se mixeaza ouale pana isi dubleaza volumul.
- Am adaugat zaharul si am mixat pana cand zaharul s-a topit.
- Am adaugat mascarponele, mierea si am mixat pana s-au omogenizat.
- La final am adaugat restul ingredientelor si am mixat pana cand s-au incorporat.
- Am turnat compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si am bagat tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ 10 minute. Dupa primele 5 minute, am intors tava in cuptor, pentru o coacere uniforma.
- Dupa ce blatul s-a copt, l-am lasat 5 minute sa se raceasca, am presarat putin zahar praf deasupra si am rulat intr-un prosop de bucatarie. Am lasat deoparte pana s-a racit complet.
- Crema
- Am mixat frisca cu zaharul pana s-a intarit.
- Am adaugat mascarponele si am mixat pana s-a dizolvat in frisca.
- Decor
- Am pus ciocolata intr-un bol la bain marie pana s-a topit.
- Am intins-o pe o foaie de copt in strat foarte subtire (am folosit o pensula pentru a-i da textura de scoarta de copac).
- Am bagat foaia cu ciocolata in frigider, pentru 20-30 minute.
- Asamblare
- Am desfacut blatul complet racit din prosop si am dat la o parte hartia de copt.
- Am intins peste blat 3/4 din crema in strat uniform si am rulat. Am infoliat rulada si am dat-o la rece timp de 30 minute.
- Dupa ce am scos-o din frigider, am dat folia la o parte si am pus restul de crema deasupra.
- La final, am decorat cu ciocolata rupta sub forma de aschii de copac.
Craciun Fericit! / Merry Christmas!