
Prima data am facut reteta asta cand am fost invitati de niste prieteni la cina. Cum nu puteam merge cu mana goala (doamne feri!), in noaptea de inainte am gandit un desert 🤔. Reteta trebuia sa fie si relativ simpla, adica sa nu necesite mult timp de lucru. Si asa mi-a venit ideea unei rulade, ca pasii in sine sunt destul de rapizi. Timpul de asteptare este, insa, mai lung.

Am inceput prepararea ruladei cu crema pentru ca necesita cel mai mult timp pentru racire. Crema a fost gata in 10 minute cu tot cu cantarit, incalzit, pus la frigider. Blatul a durat un pic mai mult, vreo 30 de minute. Dar, in total, timpul de executie a fost destul de redus. Deci o reteta ideala pentru a se face ‘in the background’.
De atunci am mai facut reteta de doua ori pentru ca s-a cerut ‘bis’ 😁. Este destul de light ca si gust si arata spectaculos 🤩.
Ingrediente
- Pentru pandispan
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
5 linguri ulei
1 plic zahar vanilinat
1 praf de sare
1 lingurita zahar pudra
- Pentru crema ganache de ciocolata alba
400 g ciocolata alba (eu folosesc Callebaut dropsuri)
200 ml frisca lichida (min. 30% grasime)
1 linguriță praf Tonka
500 g mascarpone
200 g mango bucati
15 g zmeura liofilizata (optional)
Instructiuni
- Pandispanul
- Am separat albusurile de galbenusuri si am batut albusurile spuma cu praful de sare.
- Am adaugat zaharul și zaharul vanilinat si am mixat pana s-a topit zaharul.
- Am batut galbenusurile si le-am adaugat peste albusuri.
- Am adaugat uleiul și am incorporat ușor ingredientele cu ajutorul unei spatule de silicon.
- Am adăugat treptat faina cernuta si am amestecat usor, cu miscari de sus in jos, si invartind vasul in sensul acelor de ceas pentru a incorpora toate ingredientele.
- Am turnat compozitia intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt si am nivelat cu o spatula.
- Am dat tava in cuptorul preincalzit la 180°C pentru 10-12 minute.
- Cand a fost gata, am scos tava din cuptor, am lasat blatul in tava pentru 2 minute, apoi am presarat zaharul pudra peste blat. Am transferat blatul odata cu hartia de copt peste un prosop de bucatarie curat si am rulat pe latime cat am putut de strans blatul in prosop. Am lasat blatul astfel impachetat deoparte la racit.
- Crema
- Am incalzit frisca lichida împreună cu praful de tonka pana aproape de fierbere, dar atentie sa nu fiarba.
- Intr-un bol am pus ciocolata alba peste care am turnat frisca incalzita si am amestecat pana cand ciocolata s-a topit.
- Am acoperit bolul cu o folie alimentara si l-am bagat in frigider sa se raceasca, pentru 6-8 ore.
- Dupa racire, am pus ganache-ul in bolul mixerului si am mixat pana a devenit aerat.
- Am incorporat mascarponele si am mai mixat pana cand crema a devenit fina si omogena.
- Asamblarea
- Am derulat blatul racit si am intins 80% din crema pe toata suprafata.
- Am adaugat bucati de mango si bucati de zmeura.
- Am rulat strans, am invelit rulada intr-o folie alimentara si am lasat-o la frigider 1-2 ore.
- Deasupra am ornat cu restul de crema, bucati de mango si zmeura, si ciocolata alba topita.
Enjoy!